Kennis & nieuws Beleving vink ...

De kracht van kwaliteit en beleving bij Vink Fruitboerderij

Leestijd: 4 min

27 feb. 2025

Blog

auteur: Ellen Koene

Deel nieuwsbericht:

Cees

In het dorpje Kraggenburg in de Noordoostpolder, dicht bij de roots van Green Resource Group, ligt Vink Fruitboerderij. Wat in de jaren ’50 werd opgericht als familiebedrijf is uitgegroeid tot een onderneming waar het draait om fruitteelt, beleving en innovatie. Strategische beslissingen maken en innoveren op het juiste moment dragen bij aan het huidige succes. Wij spraken met ondernemer Cees Vink. 

Cees is verantwoordelijk voor de strategie, verkoop en innovatie binnen Vink Fruitboerderij. Hij beheert klantrelaties, zoekt nieuwe markten en werkt aan productontwikkeling. Daarnaast houdt hij toezicht op de fruitteelt en stuurt hij het personeel aan, terwijl hij de bedrijfsvoering optimaliseert. 

 

De roots van Vink Fruitboerderij

De geschiedenis van Vink Fruitboerderij begint in de jaren ‘50, toen de familie Vink vanuit de Betuwe naar de polder trok. De eerste generatie werkte hard om het fruitbedrijf op te bouwen; het duurt enige tijd voordat bomen vruchten gaan dragen. Om inkomsten te genereren zijn ze begonnen met het telen van aardbeien en frambozen. Vrij snel na de start begonnen ze met directe verkoop aan consumenten via een kleine winkel bij de boerderij. De winkel werd niet alleen een praktische aanvulling, maar al snel een essentieel onderdeel van de bedrijfsstrategie. 

Foto winkel Vink Fruitboerderij

De kracht van innovatie 

De agrarische sector kent pieken en dalen, en Vink Fruitboerderij ontkwam daar niet aan. In de jaren ’90 kreeg Vink Fruitboerderij te maken met goedkopere concurrentie uit Oost-Europa. Bovendien had de regio rond Kraggenburg te maken met een extra uitdaging: een gebrek aan beregeningsmogelijkheden. In tegenstelling tot andere delen van Nederland konden boeren in deze regio hun gewassen niet besproeien tijdens droge periodes waardoor opbrengsten onvoorspelbaar bleven. 

 

Een belangrijke stap in de ontwikkeling van het bedrijf was het toevoegen van extra inkomstenstromen. In plaats van alleen fruit te telen, begon Vink Fruitboerderij met het produceren van sappen en jam en wordt nu verkocht onder het label ‘Lekker Puur’. Daarnaast introduceerden ze het concept om zelf fruit te plukken, geïnspireerd door tripjes naar het buitenland. Cees vindt het belangrijk om te focussen op kwaliteit, service en beleving. “Wij verkopen producten met verhalen”, benadrukt Cees.  

Klaas Eissens AV producties Vink 19 11 15 01

Veranderd consumentengedrag

De manier waarop consumenten hun voedsel kopen en beleven, is de afgelopen decennia sterk veranderd. Waar mensen vroeger gewend waren om in grote hoeveelheden inkopen te doen en producten thuis op te slaan, zijn huishoudens tegenwoordig kleiner en winkelmomenten frequenter. Daarnaast wordt de afstand tot voedsel steeds groter. Mensen in stedelijke gebieden zijn minder bekend met landbouw en productieprocessen, waardoor de interesse in lokale en ambachtelijke producten toeneemt. In de polder zelf vindt men de boerderijwinkel iets vanzelfsprekends, terwijl mensen uit steden als Zwolle of Amsterdam het als een bijzondere ervaring zagen. 
 

“Mensen komen hier niet alleen om fruit te kopen, maar om een ervaring op te doen. Hoe verder je van landbouw verwijderd bent, hoe interessanter je het vindt,” zegt Cees.

Fruit plukken Fruitboerderij Vink

Ondernemen met passie 

Inmiddels werkt er een vast team medewerkers aan de dagelijkse bedrijfsvoering. Hierbij krijgen ze veel verantwoordelijkheid en wordt er gestimuleerd om initiatief te nemen. Naast directe verkoop in de winkel en zelfpluk, levert Vink producten aan horeca en speciaalzaken. Vooral in stedelijke gebieden zijn de sappen en jams populair. Er wordt bewust gekozen voor een strategie: het bedrijf verkoopt geen producten die niet passen binnen de kernwaarden van eenvoud, lokaal en puur. 

MJJ 20200810 fruitboerderij 9 kopie

Blik op de toekomst 

Voor de toekomst richt Vink Fruitboerderij zich op het versterken van de huidige activiteiten en verduurzaming. Om de koers voor de komende jaren te bepalen, werkt het bedrijf aan een strategisch plan voor 2026. Het bedrijf gelooft sterk in focus: liever een kleiner maar sterk assortiment, dan steeds nieuwe producten toevoegen en daardoor kwaliteit verliezen. Cees is dan ook trots op het team waarmee hij dit kan realiseren.

 

“Je kan wel heel trots zijn op het bereiken van iets groots, maar ik ben trots op het team. We hebben jonge mensen in dienst die met passie en plezier hun werk doen. Ze dragen de identiteit van het bedrijf en voelen zich ermee verbonden. Dat maakt mij heel trots.” 

 

Cees, we willen je bedanken voor het leuke gesprek en de tijd die je hebt genomen om jouw verhaal te delen. Heel veel succes gewenst voor in de toekomst. 

 

Ben je benieuwd naar de activiteiten die gepland staan bij Vink Fruitboerderij? Bekijk dan de agenda op hun website eens!  

Deel nieuwsbericht:

Open inschrijving

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan bij ons in.