Leestijd: 3 min
13 dec. 2021
Blog
auteur: Paulien Peeters
‘’Na mijn studie bedrijfskunde in Groningen, ben ik in 2016 terug gekomen naar de polder om het bedrijf in te gaan. In de agrarische sector en in ons eigen bedrijf ben ik intrinsiek gemotiveerd. De 09.00 tot 17.00 werkhouding die ik soms terug zag in het bedrijfsleven tijdens mijn studie trok mij niet, geef mij maar de ondernemersmentaliteit.’’
‘’Ons bedrijf in de Noordoostpolder bestaat kort samengevat uit 200 hectare gangbare akkerbouw, 80 hectare biologische akkerbouw en een opfokstal voor 140 paarden. Daarnaast zijn we actief in de windenergie en de huisvesting van arbeidsmigranten. Als uitdaging, over de grens, participeren wij in een agrarische onderneming met 200 hectare in Ethiopië. De laatste jaren zijn we bezig om het bedrijf zoals mijn ouders het hadden verder uit te bouwen en te verbreden,’’ vertelt Alex ons. Wij van Green Resource Group vinden het interessant om te horen hoe de familie ervoor gezorgd heeft dat alle broers volwaardig kunnen meedraaien in de onderneming.
‘’In Ethiopië hebben we samen met drie andere aandeelhouders een deelname in een akkerbouwbedrijf. In de dagelijkse gang van zaken betekent het niet heel veel voor ons,’’ legt Alex bescheiden uit. ‘’Het is zeker een interessante uitdaging naast de andere werkzaamheden. Je bent op een andere manier met werk bezig, je hebt een andere rol. De rol is niet meteen operationeel maar meer strategisch. Vanaf een afstand zijn we de organisatie aan het opbouwen en het is interessant om daar met elkaar over na te denken.’’
‘’Toen we erin stapte hebben we wel ingeschat dat het minimaal vijf jaar zou gaan duren voordat je resultaat ziet. We zijn nu vijf jaar verder en hebben het idee dat het op zijn plek begint te vallen en dat we er controle over krijgen. Pepsico (o.a. bekend van Lays) heeft recent een chipsfabriek over genomen en hier zouden we een betrouwbare samenwerking mee op kunnen bouwen voor onze afzet.’’
‘’De laatste vier jaar ben ik samen met een medewerker van ons begonnen met biologische teelt. We zijn naar een cursus gegaan, hebben ons verdiept en veel met collega’s gesproken. Op deze manier hebben we steeds meer kennis vergaard. Nu telen we onder andere aardappels, uien, wortels, boontjes, erwten en pompoenen puur voor de biologische markt.’’
‘’De omschakeling van een gangbare teelt naar een biologische teelt duurt twee jaar. In het voorjaar meld je een perceel aan en dat moet je 24 maanden, twee teeltseizoenen, biologisch telen maar het gewas wel als gangbaar afzetten. In deze fase zijn de kosten dus hoog omdat de biologische teelt nou eenmaal meer kosten met zich meebrengt. Na deze periode is de grond geschikt om de geteelde gewassen als biologisch te verkopen’’
‘’Ik zie genoeg uitdagingen en kansen voor ons bedrijf in Noordoostpolder want het bedrijf is nu al compleet anders dan dat het 50 jaar geleden was. Als we het hebben over de toekomst van onze onderneming in Ethiopië dan kunnen we concluderen dat het een enorme groeimarkt is met een inwonersaantal van rond de 200 miljoen mensen. Landbouwgrond ligt er voor het oprapen. Als jij in staat bent om in de droge periode gewassen te telen, dan heb je een unieke positie en dat is waar we naar toe willen werken. Verder houden we onze oren en ogen open om ook buiten de agrarische sector te ondernemen,’’ aldus Alex.
Benieuwd naar onze mogelijkheden binnen de agrarische sector? Bekijk hier onze nieuwste vacatures!
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan bij ons in.