Leestijd: 2 min
23 jan. 2023
Blog
auteur: Paulien Peeters
Een doeltreffende sollicitatieprocedure helpt jou als werkgever het best passende personeel te vinden. Daarom is het belangrijk om de gesprekken goed voor te bereiden. Green Resource Group geeft graag wat tips.
De start
Een geruststellend begin van de sollicitatie is waardevol omdat een ontspannen sfeer zal zorgen voor een zinvoller en oprechter gesprek. Op het moment dat de sollicitant oncomfortabel is, zal het gesprek minder authentiek verlopen. Om het ijs te breken zou je een vraag kunnen stellen over actualiteiten of trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied, vervolgens kan je wat te drinken aan bieden. Bedenk van tevoren waar je wil gaan zitten, reserveer de ruimte indien nodig. De sollicitant zal zich welkom voelen op het moment dat er op de komst is gerekend en alles goed is voorbereid.
Stel jezelf en eventueel aanwezige collega’s voor. Je kan een korte toelichting geven van de opbouw en duur van het gesprek. Wat een eenvoudige formaliteit lijkt, blijkt een effectieve techniek om sollicitanten op hun gemak te stellen. Op deze manier weten alle deelnemers wat de planning is en dat kan rust geven. Verder kan je aangeven dat er altijd ruimte is om vragen te stellen tussendoor.
‘Mijn tip aan werkgevers zou zijn om tóch een duidelijke structuur in het gesprek aan te houden. Veel werkgevers proberen tegenwoordig 'iets anders' om het stramien een te doorbreken. Laatst sprak ik een sollicitant en die gaf aan dat er alléén gevraagd werd of diegene vragen had. Er werd verder niks pro-actiefs over het bedrijf of de functie vertelt en geen gerichte vragen aan de sollicitant gesteld. Dit lijkt modern maar levert uiteindelijk weinig op. Zorg dat je de leiding neemt over het gesprek en van tevoren aangeeft wat je allemaal gaat bespreken.
Nico Stokman, Recruitment Consultant bij Green Resource Group
De kern
Wat je als werkgever waarschijnlijk wil is doelgericht waardevolle antwoorden krijgen. Hoe krijg je dit voor elkaar? Probeer waar mogelijk open en ongerichte vragen te stellen. Dit stimuleert sollicitanten goed over hun antwoorden na te denken. Bovendien kunnen ze niet automatisch het meest gewenste antwoord geven. Hierdoor krijg je een oprecht beeld en dat is wat je wil creëren.
‘Richt je tijdens het gesprek voornamelijk op de persoon (normen en waarden, motivatie, enz.). Passen deze bij de organisatie? Ga na of de kwaliteiten passend zijn in een openstaande functie van het bedrijf. Daarnaast denk ik dat het soms belangrijk is in de huidige marktsituatie om de sollicitant te overtuigen om te komen werken bij het bedrijf.’
Emiel Krops, Managing Recruitment Consultant bij Green Resource Group
Verder kan het zinvol zijn om een paar gerichte vragen te stellen omtrent het cv van de sollicitant. De vragen over loopbaan en opleiding vormen een sterke aanvulling op de functie gerelateerde vragen. Je kan hierbij denken aan eerdere werkzaamheden, redenen van vertrek, hoeveelheid verschillende functies, waarde van opleidingen of nevenactiviteiten
De afsluiting
Merk je dat het einde van het sollicitatiegesprek nadert? Geef de sollicitant dan nogmaals de gelegenheid om vragen te stellen over het bedrijf of de functie. Bedank sollicitanten voor hun komst en probeer daarbij niet te veel een mening of een oordeel te laten zien. Het kan verstandig zijn om het gesprek eerst even te laten bezinken.
‘Ik zou als tip willen geven om nauwkeurig om te gaan met de terugkoppeling. Of de uitslag nou positief of negatief is van het sollicitatiegesprek. De sollicitant verdient het om een terugkoppeling te krijgen waar hij/zij vervolgens mee verder kan. Een duidelijke uitleg waarom je wel of niet door gaat met elkaar. Tijdens het gesprek kan je aangeven wanneer de sollicitant een terugkoppeling kan verwachten.’
Lieke Smit, Recruitment Consultant bij Green Resource Group
Wil je graag meer advies over het voeren van een sterk sollicitatieproces? Neem gerust contact met ons op.
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan bij ons in.