Kennis & nieuws Milk supply as...

Milk supply as a service

Leestijd: 5 min

18 mrt. 2024

auteur: Ellen Koene

Deel nieuwsbericht:

Foto 4 Jehannes en JH bewerkt

Farmel is een dienstverlenend bedrijf binnen de (inter)nationale handel van zuivel. De melk die wordt opgehaald bij de melkveehouders leveren ze direct aan de afnemers. Daarbij focussen ze zich op de veehouders, de kwaliteit, het transport én de optimalisatie, totdat de melk bij de fabriek is. Zo zorgen ze ervoor dat de fabrieken precies genoeg melk hebben. In de Benelux is er geen bedrijf dat dit op dezelfde schaal doet als Farmel. Green Resource Group sprak met Jehannes Miedema over de positie van Farmel binnen de agrarische sector.


JEHANNES MIEDEMA, COMMERCIEEL MANAGER MILK


Als er iemand met passie over zijn vak praat, dan is het Jehannes. Jehannes is opgegroeid op het platteland in Friesland. Binnen Farmel is hij verantwoordelijk voor het melkwinningsteam en het team dat handelt in vloeibare zuivel. Zijn belangrijkste taken zijn het bewaken van de strategie en het afstemmen van het melkvolume van de veehouders op de vraag vanuit de belangrijkste klanten. Naast deze werkzaamheden rijdt Jehannes om het weekend naar Friesland om daar ook zijn handen uit de mouwen te steken op de boerderij waar hij is opgegroeid. Daar komt de passie voor de sector van jongs af aan al vandaan.


De melkveehouder op één


De meeste medewerkers die bij Farmel werken, zijn zelf boerenzoon of -dochter óf zijn zelf nog praktiserend melkveehouder. Ze spreken de taal van de veehouders en weten wat er speelt binnen de sector. Bij Farmel vinden ze het belangrijk dat de melkveehouders hun melk voor de beste prijs kunnen verkopen en zo goed mogelijk kunnen profiteren van de kansen die ontstaan op de markt.

RMO koeien min

Van nationaal naar internationaal


De eigenaren van Farmel werken zelf ook mee binnen de organisatie. Het zijn échte ondernemers. Als ze kansen zien, dan spelen ze hierop in. Zo hebben ze zich ooit een keer ingezet voor melkveehouders in België, die van het ene op het andere moment geen afnemers meer hadden voor hun melk. Ze hebben het hele weekend doorgewerkt om van alles te regelen, zodat de melk van deze melkveehouders op maandag gewoon opgehaald kon worden. Dit was de start in België en zo is de internationale handel begonnen.


“Farmel durft de sprong wel te wagen door het gewoon te doen. En als je die veehouders dan echt helpt, vergeten ze dat ook niet direct.”


Duurzame melkstroom


Retailers worden gedwongen om bewustere keuzes te bieden aan de consument. Dit heeft voor een groot deel te maken met het klimaatakkoord van Parijs. De grootste CO2-reductie binnen de zuivelketen is te behalen via keuzes die gemaakt worden op het melkveebedrijf. Waar veehouders enerzijds aan allemaal regels moeten voldoen, liggen hier ook ontzettend veel kansen voor de melkveehouders. Uiteindelijk streeft Farmel ernaar dat de helft van haar melk in een duurzame melkstroom gaat zitten.


“Wij willen ons aanpassen, onze melkveehouders willen zich wel aanpassen, maar er moet wel naar betaald worden. Wat die melkveehouders extra moeten doen, dat moet vergoed worden. Daar zetten wij ons voor in.”

RMO 014

Milk supply as a service


Binnenkort presenteert Farmel de nieuwe strategie voor de komende drie jaar. Ze willen groeien op het gebied van ‘milk supply as a service’ en dan voornamelijk in de duurzame melkstromen, zoals Beter Leven Keurmerk, PlanetProof en de biologische melk. Het zijn uitdagingen waarbinnen Farmel een belangrijke rol kan spelen voor zowel de melkveehouder als afnemer.


“Bij ons is het ook echt onderdeel van de missie: wij willen de zuivel verduurzamen, maar wel die flexibiliteit houden naar de leverancier en afnemer.”


Bedankt Jehannes voor het delen van je passie voor de sector en je werk. Succes de aankomende jaren bij Farmel en succes met je werkzaamheden op de boerderij!


Benieuwd naar alle mogelijkheden binnen de agribusiness? Bekijk hier de openstaande vacatures!

Deel nieuwsbericht:

Open inschrijving

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan bij ons in.