Leestijd: 4 min
06 aug. 2024
Blog
auteur: Ellen Koene
Het moment is daar: jij mag op sollicitatiegesprek bij dat ene bedrijf met die toffe openstaande vacature waar je weg van bent. Máár, hoe bereid je je voor? Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je de kans om kennis te maken met misschien wel je nieuwe werkgever. Dit is jouw moment om te bewijzen dat je de uitgewezen persoon bent voor de openstaande functie. Een goede voorbereiding is hiervoor belangrijk. Wij hebben 6 tips op een rijtje gezet die je helpen om zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in te gaan. Succes! 🍀
Sollicitatietip 1: Lees je in over het bedrijf
Voordat je hebt gesolliciteerd, heb je je vast al verdiept in het bedrijf, anders zou je tenslotte niet solliciteren. Maar, ga nog eens op zoek naar alles wat je online over het bedrijf kan vinden. Social media geven vaak leuke indrukken van een bedrijf, wat jij misschien weer kan gebruiken als leuke inhakers tijdens een gesprek. Daarnaast krijg je een beter beeld van de organisatie.
Sollicitatietip 2: Bestudeer wat er van je wordt verwacht
In de vacature staat precies beschreven wat een organisatie van jou verwacht. Zorg dat je de competenties die worden gevraagd uit je hoofd kent, zodat je er zelf op kan inspelen, maar ook kan bedenken in hoeverre je deze al beheerst. Wij kunnen je verzekeren: daar gaan vragen over komen.
Sollicitatietip 3: Bepaal wat je over jezelf wil vertellen
In een sollicitatiegesprek sta jij in de schijnwerpers, want de medewerkers willen natuurlijk precies weten wie jij bent. Hierbij kan je denken aan afgeronde opleiding(en), behaalde prestaties, cursussen, trainingen, hobby’s: eigenlijk alles wat jij al hebt bereikt of hebt gedaan. Het is dus goed om van tevoren te weten hoe en wat je wil vertellen. Schrijf het uit of vraag een bekende om te oefenen. De vraag of je iets over jezelf kan vertellen, komt vaak terug.
Sollicitatietip 4: Ontdek je kwaliteiten
Als je dan toch alles hebt uitgeschreven over wat je hebt bereikt of gedaan, ga dan ook eens na waar je nou écht goed in bent. Op welke momenten krijg jij bijvoorbeeld complimenten van (oud) collega’s of mensen om je heen? Waarvoor komen mensen naar jou toe? Als je het lastig vindt om te bepalen wat je vaardigheden zijn, kan je ook altijd in je netwerk vragen hoe mensen je zouden omschrijven. Naast dat het goed is dat je in een sollicitatiegesprek kan aangeven wat je kwaliteiten zijn, is het ook belangrijk als je kan benoemen wat je eventueel nog zou willen leren. Zo geef je ook aan dat je ervoor openstaat om jezelf te (blijven) ontwikkelen.
Sollicitatietip 5: Bedenk wat jij belangrijk vindt om te weten
Dat er veel vragen worden gesteld aan jou tijdens een sollicitatiegesprek is logisch, máár een gesprek werkt twee kanten op. Door ook aan de werkgever vragen te stellen, toon je oprechte interesse en leer je ook het bedrijf en/of de werkgever nog beter kennen. Bedenk dus van tevoren wat je graag zou willen weten van degene met wie je een gesprek gaat voeren.
Sollicitatietip 6: Wees jezelf
Gezonde spanning voor een sollicitatiegesprek hoort erbij. Zie het als een goed teken, want je wil gewoon heel graag die baan! Wist je dat iemand in de eerste twee seconden al een indruk van je krijgt? Zorg er dus voor dat je representatief op de afgesproken plek, datum en tijd aankomt. Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je netjes bent en een actieve houding aanneemt, zo blijf je geïnteresseerd overkomen naar de gesprekspartner toe.
Ga je via ons op sollicitatiegesprek bij een van onze werkgevers? Dan staan wij voor jou klaar om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Wij kunnen veel vertellen over de bedrijven waarvoor we werken. Benieuwd naar alle openstaande vacatures? Klik hier!
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan bij ons in.