Kennis & nieuws Uitdagingen en...

Uitdagingen en kansen door arbeidskrapte in de voedingsindustrie

Leestijd: 3 min

17 okt. 2024

Nieuws

auteur: Ellen Koene

Deel nieuwsbericht:

KRAPTE ARBEIDSMARKT website

Als recruitmentbureau in de voedingsindustrie staan we dagelijks in nauw contact met zowel werkgevers als professionals. We zien de uitdagingen die spelen binnen de sector, maar ook de kansen die zich voordoen. In deze blog kijken we naar de uitdagingen en de kansen binnen de voedingsindustrie.

Krappe arbeidsmarkt
De Nederlandse voedingsindustrie wordt geconfronteerd met een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Recente CBS-cijfers tonen aan dat ruim een kwart van de bedrijven in de dranken- en voedingsindustrie personeelstekort als voornaamste zorg ziet. Deze krapte uit zich op twee vlakken, namelijk: een beperkt aantal kandidaten voor openstaande vacatures en een tekort aan mensen met de juiste scholing en vaardigheden. Deze trends vragen bedrijven en recruiters om flexibel te zijn in hun aanpak van werving en behoud van personeel.

Oorzaken arbeidskrapte
Er zijn een aantal oorzaken die bijdragen aan de krapte op de arbeidsmarkt.


  • Vergrijzing: Ongeveer 27% van de werknemers in de levensmiddelenindustrie is ouder dan 55 jaar. Dit betekent dat er in de komende jaren een aanzienlijke uitstroom van ervaren medewerkers zal plaatsvinden.

  • Fysieke belasting: uit de welzijnsmonitor van ABN AMRO blijkt dat veel werknemers in de foodsector het werk als zwaar ervaren. Dit maakt het soms lastig om nieuwe medewerkers aan te trekken en te behouden.
  • Automatiseringsuitdagingen: hoewel er stappen worden gezet in automatisering en robotisering, blijft een deel van het werk in de voedingsindustrie handmatig vanwege de aard van de producten. (Bron: ABN AMRO)

Technologie wordt aantrekkelijk
Nederland is momenteel koploper qua inzet van robots. Gezien de uitdagingen op de arbeidsmarkt wordt investeren in nieuwe technologie steeds aantrekkelijker voor bedrijven. Er zijn verschillende voordelen, namelijk verhoogde arbeidsproductiviteit, versterkte concurrentiepositie en het verbeteren van werkomstandigheden. Daarentegen zijn technische mensen die robots kunnen installeren en aansturen schaars. Het aantrekkelijker worden van technologie hebben impact in de zoektocht naar professionals.

Krappe arbeidsmarkt vraagt om een andere aanpak
De voedingsindustrie heeft veel ervaren medewerkers, maar zal weinig voordeel halen uit het langer doorwerken van mensen boven de 65 jaar. Ze stoppen in deze sector vaak eerder met werken, omdat het werk fysiek vaak veel vraagt. Ze werken onder intensieve omstandigheden, wat de kans vergroot op vroegtijdige uitval van de werknemers. De krappe arbeidsmarkt en de fysieke uitdaging binnen het werk dwingt ondernemers in de food om na te denken over hun strategie. Aan de ene kant moet de werkprestatie omhoog, zodat ze met minder mensen hetzelfde werk kunnen leveren, anderzijds is het belangrijk om te investeren in duurzame inzetbaarheid van werknemers. (Bron: Rabobank)

Hoewel de arbeidskrapte in de voedingsindustrie een serieuze uitdaging vormt, zien wij als recruitmentbureau ook kansen. Bedrijven die blijven investeren in werknemers en innovatie, zullen hier profijt van hebben. De toekomst van de voedingsindustrie zal worden gevormd door bedrijven die de huidige uitdagingen kunnen omzetten in kansen voor groei en innovatie. Als recruitmentbureau blijven we werkgevers en professionals verbinden om zo samen toekomst van de voeding vorm te geven.

Ben jij een werkgever in de voedingsindustrie die tegen personeelstekorten aanloopt? Of ben je een professionals die kansen ziet in deze sector? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder in deze uitdagende, maar kansrijke arbeidsmarkt.

Deel nieuwsbericht:

Open inschrijving

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan bij ons in.